Isolatie hellend dak

Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 81-96 van 103

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Isolatie hellend dak

Het is zeer belangrijk dat het dak goed geïsoleerd wordt. Hier gaat ook de meeste warmte verloren: ongeveer 25 tot 30%.


Benodigdheden constructie hellend dak

Een draagconstructie, zoals kepers, spanten en een kapspant (kapspant is een constructie die de dakpannen draagt), een onderdak, tengellatten, panlatten, dampscherm, dakbedekking en niet te vergeten: isolatie.



Voor de warmte-isolatie bij hellende daken worden de isolerende constructies ingedeeld naar de manier waarop ze op de verticale houten spanten worden aangebracht, namelijk tussen, onder of op de spanten.

Isolatie tussen de spanten

Voor de isolatie achteraf van een hellend dak zonder nieuwe dakbedekking, is vooral isolatie tussen de spanten aan te raden. Zo verliest men minder ruimte onder het dak.

De ruimte verliest alleen wat hoogte door het latwerk, de damprem en de bekleding ervan. Voor de bekleding worden houten platen en gipsplaten gebruikt. Deze materialen beschermen de isolatielaag en het dampscherm tegen beschadiging en vergroten ook nog eens het isolerend effect.

Om een passief huis te hebben, zal een dikte van +/- 40 cm nodig zijn. Dit bereik je door bijvoorbeeld in 2 of 3 lagen minerale wol te isoleren.

Bij isolatie tussen de spanten gaat het erom een onderscheid te maken tussen een koud dak (belucht dak) en een warm dak (een niet belucht dak). Bij een warm dak worden de spanten volledig opgevuld met isolatie en is er geen ventilatiespouw nodig. Met een koud dak mag de ruimte tussen de spanten niet volledig gevuld worden met isolerend materiaal. Er moet een luchtspouw aanwezig zijn tussen de onderdakfolie en het isolerend materiaal.

Of de isolatie als koud dak of warm dak moet worden uitgevoerd, hangt af van de onderdakfolie. De meeste onderdakfolies laten vocht door van binnen naar buiten, maar houden het vocht wel tegen van buiten naar binnen. Dit type maakt een toepassing als warm dak mogelijk.
Als dat niet het geval is en de onderdakfolie ook geen vocht van binnen naar buiten doorlaat of als er een houtconstructie met dakbedekking aanwezig is, dan moet er een ventilatiespouw aanwezig zijn.



Isolatie onder de spanten

Bij warmte-isolatie onder de spanten wordt het isolatiemateriaal rechtstreeks van binnen tegen de houten balken geplaatst.

Men isoleert ook onder de spanten als de isolatielaag tussen de spanten niet voldoende is. Ook hier is damprem en een binnenbekleding belangrijk.


Isolatie op de spanten, zie sarkingdak

Als het materiaal zich bevindt op de spanten, liggen deze direct onder de dakpannen of leien. De isolatie moet dus eerder aangebracht worden dan de leien of de dakpannen, dit kan alleen bij een nieuwbouwproject of een totale renovatie van een dakconstructie.
Een groot voordeel hiervan is dat de houtconstructie van de kapspant onbekleed blijft en dat de vrijliggende balken kunnen worden betrokken.


André Celis Dakisolatie

André Celis Dakisolatie

Onderdak

Omdat een pannendak niet volledig water- en winddicht is, maakt men gebruik van een onderdak. Deze beschermt het huis tegen de weersomstandigheden. Tussen de pannen en het onderdak zit een ventilatiespouw om onder andere de dakpannen te drogen.


Dampscherm

De damprem of het dampscherm is een folie, die aan de warme kant van de isolatie wordt geplaatst. Deze folie houdt de waterdamp, die in het huis wordt geproduceerd, tegen. De damprem kan van plastiek of aluminium zijn. Het is zeer belangrijk dat ook de randen goed vastgemaakt worden, zodat er langs daar ook geen vocht in de isolatie kan terechtkomen.

Als waterdamp in de isolatie terechtkomt, zal het condenseren, omdat de lucht er veel kouder is en worden er waterdruppels gevormd. Dit is het dauwpunt. De druppels kunnen dan voor vochtproblemen zorgen.

Een alternatief voor dit probleem is het spijkerflensdeken. Dit is isolatie die langs de ene kant bekleed is met damprem en brandveilig laminaat. Ook hier is het belangrijk dat de naden en randen goed afgeplakt worden.