Vloerisolatie
Vloerisolatie
15% van de energie in de woning gaat verloren via de vloer. Als een vloer geïsoleerd is, verhoogt dit het comfort in huis. Wil men op een goed niveau komen met de huidige EPB normen, dan is vloerisolatie een must in huis.
XPS, PUR, PIR of isolerende mortels zijn de meest courante vloerisolatiematerialen in een woningbouw.
PUR-platen
Wanneer men PUR-platen plaatst als vloerisolatie, doet men dit bij voorkeur in 2 lagen. En dit om koudebruggen te vermijden. PUR-platen worden altijd ‘koud’ tegen elkaar geplaatst, zonder tand en groef. De reden hiervoor is dat deze platen vrij moeten kunnen werken.
Gespoten PUR
p>PUR is één van de betere isolerende materialen. PUR is beschikbaar in plaatvorm of kan gespoten worden (dit laatste kan uitsluitend door een vakman gebeuren). De dikte zal minstens 6 tot 8 cm moeten bedragen, wil men een behoorlijk resultaat bekomen gezien de huidige normen.Eenmaal de gespoten PUR is aangebracht, is deze nadien vlug begaanbaar. De grote voordelen van gespoten PUR zijn dat dit een goede lambda-waarde heeft en alles naaldloos opgevuld kan worden.
PUR wordt nooit aangebracht bij onderdelen die nat kunnen worden of niet winddicht zijn. Als de onderdelen toch vochtig kunnen worden, moeten ze zich op minstens 20 tot 30 cm boven de vloer bevinden. De isolatie wordt alleen aangebracht als de temperatuur hoger is dan 5°C en lager als 35°C.
De schuimlaag wordt direct gespoten op de gereinigde vloer, laag per laag, tot de gewenste dikte bereikt is.
Isolatiemortel
Isolerende mortel is een uitvullaag die wordt vervaardigd van EPS korrels en cement.
Als men zelf de zakken gaat verwerken, gaat men de zakken met eps korrels in een betonmolen vermengen. Door hier water aan toe te voegen bekomt men een vloeibare massa die kan worden uitgestreken. Zo bekomt men een uitvullaag waar (afhankelijk van de samenstelling) nog een chape kan op aangebracht worden of direct een afwerking op geplaatst worden, zoals parket of vloertegels.
Om een druksterkte te garanderen is in de meeste gevallen minimum 5 cm of meer aangewezen.
Een isolerende mortel kan ook met een pomp verwerkt worden. Dit wordt nadien via een slang binnengepompt en uitverspreid over de oppervlakte. De mortel wordt gepompt met geperste lucht.
Het grote voordeel van een isolerende mortel met eps korrels is dat dit alles naadloos opvult, waardoor dat de kans op koudebruggen nagenoeg onbestaand is.